Eurooppaministerin brändiprojekti

Screen Shot 2013-01-31 at 10.35.39

Hyvä Alex,

kiitos kysymyksestä. Hauska juttu muuten, olemme melkein naapureita, mutta näin sitä törmätään internetissä.

Olemme molemmat Eurooppa-henkisiä ihmisiä, mutta asumme molemmat Suomessa, ja kommentoit tapahtumaa ikään kuin suomalaisen ministerin ominaisuudessa. Kerrataampa siis muutaman viimeisen vuoden tapahtumat täällä:

Patriootit heittivät polttopullon Oulun yliopiston ylioppilaskunnan rakennusta päin, koska nämä julkaisivat seksuaalista tasa-arvoa tukevan kannanoton. Patriootit kävivät Pride-kulkueen kimppuun kyynelkaasua käyttäen. Dan Koivulaakso oli Oulussa puhujavieraana, ja hän sai sumutteesta. Ja tietenkin eilen kolme patrioottinassea hyökkäsi äärioikeistoa käsittelevään keskustelutilaisuuteen.

Mitäs “äärivasemmisto” on saanut aikaan? Jos lasketaan anarkistit (mikä ei ole muuten oikeastaan perusteltua, mutta väliäkö tuolla), on liikenteenohjaajan koppi poltettu kun siellä ei ollut ketään. Junaliikenne sekosi.

Miten ihmeessä voit todeta, ettet näe eroa? Käsitätkö, mikä porukka uhkaa ihmisten terveyttä ja herrajumala, henkeä, tasaisin väliajoin? Hyvä on, puhut koko Euroopan tasolla. Katsotaanpa tapahtumia unionin tasolla.

Voidaan katsoa Kreikkaan, jossa katuväkivallan lisäksi vasemmistolaiset kansanedustajat saavat pelätä äärioikeistolaisten vastineidensa avoimia hyökkäyksiä. Voidaan katsoa Saksaan, jossa äärioikeistolainen järjestö pysyi maan alla kymmenen vuotta, tappaen samalla saman verran ihmisiä (mukaan lukien yhden poliisin, poliisien murhat taisivat olla erityisen paha juttu?). Entä Italia, jossa murhataan torilla kauppaa tekeviä maahanmuuttajia? Voidaan lisäksi puhua äärioikeiston uhkasta yhteiskuntajärjestykselle – Kultaisen Aamunkoiton kannatus kreikkalaisten poliisien keskuudessa pelottaisi ainakin minua jos olisin heidän kanssaan tekemisissä.

Puhumattakaan siitä norjalaisesta.

Entä äärivasemmisto? Saksassa on asennettu palopommeja liikenteen häiritsemiseksi. Italiassa  anarkistit hyökkäsivät ydinvoimapomoa vastaan, haavoittaen häntä.

Minulla ei ole mitään tarvetta todistaa, että vasemmistoterrori ei ole terroria tai etteikö vasemmistopiireissä olisi ikävää ainesta nykyäänkin. Se on aina tuomittavaa, hirveää ja halventaa poliittista järjestelmäämme. Tästä terrorista on esimerkkejä maailman sivu, aivan hirveitä asioita, niin Euroopassa kuin Aasiassakin. Omasta mielestäni väkivallan ei pidä kuulua politiikaan keinovalikoimaan yhteiskunnissamme.

Kyse ei ole kuitenkaan siitä, millaisia pahoja asioita erilaiset fasistiset, natsistiset, anarkistiset ja sosialistiset ryhmät tekevät. Kyse on siitä, että sinä, eurooppaministeri Stubb, koet tarpeelliseksi äärioikeiston tekemän terrori-iskun jälkeisenä päivänä puolustaa kullanarvoisen oikeisto-brändin kunniaa. Eihän sovi että siihen yhdistetään – syystä tai ei – vääränlaisia mielikuvia. 

Palataan vielä kuitenkin kysymykseesi, Alex, joka käsitteli äärivasemmiston ja äärioikeiston eroa. Toinen näistä ryhmittymistä murhaa ihmisiä systemaattisesti kymmenen vuoden ajan. Toinen näistä ryhmittymistä uhkaa parlamentaarisia toimijoita väkivallalla. Toisen ryhmän iskujen jälkeen myötämieliset kansanedustajat alkavat esittää apologioita. Toinen näistä ryhmittymistä murhaa suuren osan vastapuolen nuorisojärjestön keskeisistä toimijoista. 

Jätän tehokeinona vastauksen ikään kuin ilmaan roikkumaan.
(kiitti vinkeistä Tomi, Tuomas ja Markus)

15 Comments

 1. Erittäin hyvä teksti.

  Suomalaiset kansallissosialistiryhmät järkeilevät olevansa sodassa näkymätöntä äärivasemmistoa vastaan. Samoin ajatteli Anders Behring Breivik, ikään kuin vastapuolen hypoteettinen väkivalta olisi oikeuttanut hänen todellisen väkivaltansa.

  Oikeasti ei ole mitään sotaa. On vain yksipuolista, provosoimatonta nationalistista väkivaltaa puolueaktiiveja, tutkijoita, kirjailijoita ja Pride-marssijoita vastaan.

  Stubbin pohdinta äärioikeiston todellisten ja äärivasemmiston kuvitteellisten toimintakeinojen samanlaisuudesta nyky-Euroopassa ei perustu mihinkään; myös puhe kahden ääriryhmän “nujakoinnista”, jota tiedotusvälineissä on tänään esiintynyt, on asiatonta. Se antaa tilaa breivikiläiselle vainoharhalle Euroopasta, jossa väkivalta on sallittu vaikuttamiskeino.

  Reply
 2. Toinen näistä ryhmittymistä murhaa miljoonia ihmisiä n. 6 vuoden ajan toinen n. 60 vuoden ajan.

  Reply
 3. Kovasti silti näyttää olevan tarve selitellä pois vasemmistoterrorismia. Katsotaan vaikkapa Interpolin julkaisua, joka on ehkä hieman puolueettomampi kuin mututuntumasi:
  https://www.europol.europa.eu/sites/default/files/publications/te-sat2011.pdf (sivut 36-38 tiivistetysti)

  Tilanne on ollut vuodet samankaltainen (äärioikeisto 0-1, äärivasemmisto 30-40), joten en usko, että tilanne on tuosta kehittynyt puoleen taikka toiseen, vaikka uutisista saamme kuulla ainoastaan äärioikeiston tekosista (mikäköhän sillekin mahtaa olla syy, hmmm).

  Reply
 4. Interpolin, siis Europolin julkaisua =)

  Reply
 5. Älytöntä tässä on Ministerin väkinäinen tarve niputtaa vasemmisto tähän tekoon. Puolustajat ryntäävätä sitten hakemaan esimerkkejä euroopasta, vaikka kyse on sisäpoliittisesta teosta. Europolin lukuja tuijotettaessa kannattaa ottaa huomioon myös maiden kulttuurihistoria suhteessa oppositioliikkeiden kehitykseen. Kysymyksiä myös herättää äärivasemmiston ja anarkistien niputtaminen yhteen? Käsittääkseni yhtä selkeä ideologin kuilu näiden kahden välillä, kuin esim. etno-nationalistisen separatistien ja ääri-oikeiston.

  Reply
 6. Europolin tilastojen “siivoilu” on osa eurooppalaisen oikeiston brändityötä.

  Reply
 7. Eiköhän yleisesti tämä ole marginaali-ilmiö. Suosittelisin tosin kaikille suhtautumista asiaan reaalisesti. Eikä niin ääriliikkeiden harrastamana mihinkään suuntaan. Joudutaanko vanhaan tilanteeseen, että tälläisillä teoilla provosoidaan koko yhteiskuntaa epätoivoisiin tekoihin.
  Asia on siinä mielessä vakava, mikäli jotkut turhautuneet alkavat tekemään jotain vielä vakavampaa. Yleisesti ajattelen, että meillä on hyvä yhteiskunta, tilastojen mukaan yksi parhaimmista, miksi siis tunaroida tälläistä?

  Reply
 8. Väkivältaista toimintaa puoltavat ovat äänessä kärkkäimmin kun sitä vastustavat. Heitä täytyy siis olla paljon. Oikeistopatriootteja on kosolti ja ovat mielellään äänessä. Eri tavalla ajattelevana he vaikuttavat herkkänahkaisilta urpoilta, jotka tässäkin yhteydessä vannovat koston nimeen tai minkä tahansa nimeen, että moinen väkivalta olisi oikeutettua.

  Herkkänahkaisilta siksi, että mitä tahansa myötäilevänsä ajatuskulun idiotttimaisesti toteuttavaa skiniä käydään joukolla puolustamaan jollain helvetin Stalin-linkillä. Ei nyt puhuta Venäjästä ja Venäjän johtajien vallan itselleenkeskittämisutopioista kun käsitellään suomalaista vasemmistoa. Kökköjä vertauksia.

  Jos Suomessa ei saa aikamme ääri-ilmiöitä, tässä tapauksessa rasismia, käsittelevää kirjaa esitellä kirjastossa ilman kaljapussipuukkouuvattien hyökkäyksiä, mitä se kertoo?

  Persuilla on kanssa herkkä nahka, kun joku yhtään kyselee miksi joku puolueen aktiivi päästi sammakon. Äärioikeistolaisen poliittisen toiminnan kotimaisen puolueen paikan Persut ottivat 2000- luvun alkupuolella Soinin ja harava-Halmeen kera taidokkaasti ja suosio sen kun kasvaa.
  Kaikilla on ääni ja niin pitääkin olla jos ja kun demokratian nimessä toimitaan.

  Äänen pitäis riittää. Ei tartte puukon kanssa tulla huitelee.

  Reply
 9. Stubb kysyi Euroopan äärioikeiston ja -vasemmiston eroista ja siitä seurasi blogin kirjoittajan veroinen vuodatus. Ei haittaa alkuperäisen kirjoituksen Hitler-vertaukset, mutta heti kun huomautetaan vasemmiston hirmuteoista, niin kyse onkin taas vain sisäpolitiikasta.

  Eikö Guevaran opetuslapsilla riitä kantti kun Tovereiden aatetta vapaudesta, veljeydestä ja kapitalistin potkinnasta vähän kritisoidaan? Ja anarkistilla ja vasemmistolaisella on varmaan ihan yhtä paljon tekemistä toistensa kanssa kuin uusnatsilla ja oikeistolaisella.

  Reply

Trackbacks/Pingbacks

 1. Homopojan keittiössä - […] Sen tosin haluan sanoa, että Alexander Stubbin pisteet laskivat roimasti silmissäni typerän twiittauksen […]

Leave a Reply