Koskaan ei pidä suostua mihinkään

datfee
Kuva: memegenerator.net

Esinäytös, syksy 2009

Opiskelijat marssivat pitkin Helsingin katuja, kyltit ja sloganit maksutonta koulutusta puolustaen.

HALLITUS: Tämä on vain kokeilu! Meidän ei tule ulkomaisten koulutusta maksaman! He haluaisivat maksaa! Kun tutkinnolla on hintalappu, kasvaa sen arvostus! On stipendijärjestelmä, köyhät mutta lahjakkaat ovat tervetulleita! Ajatelkaa saatavia lisäresursseja! Tämä on kokeilu, sen perusteella päätetään jatkosta! Ei tämä tarkoita lukukausimaksuja suomalaisille!

OPISKELIJALIIKE: Koulutuksen maksuttomuus on arvo, josta ei sovi tinkiä! Lukukausimaksut heikentävät sosiaalista liikkuvuutta!

HALLITUS: Kokeilu! Määräaika! Stipendit! Kokeilu!

Opiskelijat hajaantuvat mielenosoituksen jälkeen. Lukukausimaksukokeilusta päätetään, ja osa haluaa uskoa hallituksen sanoja – nyt on keskityttävä kokeilun seuraamiseen ja päätösten tekemiseen sen perusteella.

Tammikuu 2013

Lukukausimaksuista keskustellaan taas. Sekalainen kansanedustajalauma jättää lakiehdotuksen lukukausimaksukokeilun vahvistamisesta, ja vuoden professori kannattaa lukukausimaksuja kaikille. Opiskelijapoliitikot blogaavat aiheesta turhautuneena, aseenaan vuosi vuodelta kasvava argumenttipatteristo maksuja vastaan. On näköjään tammikuu.

Aloitteen allekirjoittaneita katsomalla on selvää, ettei maksuja eniten haluava Kokoomus saisi niitä läpi hallituksessa joten se on päättänyt koukata opposition kautta. Hyödyt kaikille osapuolille ovat ilmeiset. Persut vastustavat ulkomaalaisia kategorisesti, Keskusta haluaa säilyttää kasvonsa näiden rinnalla oppositiopuolueena ja demareilta löytyy muutenkin joka asiaan kaksi mielipidettä. Oman rintaman, Vasemmiston ja Vihreiden rivien pysyminen suorina lämmittää sydäntä.

Sillähän ei ole väliä, että lukukausimaksukokeilu on flopannut täydellisesti tai että lukukausimaksut ovat ylipäätään aivan helvetin huono idea. En lähde mukaan tähän keskusteluun, sillä argumentteja ovat esittäneet jo monet hienot ja fiksut ihmiset.

Politiikassa ei kokeilla mitään

Lukukausimaksukokeilu on erinomainen esimerkki nerokkaasti suunnitellusta poliittisesta manööveristä. Maksujen kannattajat eivät voi hävitä, sillä miten tahansa projekti sujuisikaan, heiltä löytyy selitys. Jos kokeilu epäonnistuu, syynä yliopistojen vähäinen innostus, ilmaisten tutkintojen tarjollaolo, lyhyt kokeiluaika ja niin edespäin. Jos kokeilussa mukana olevat yliopistot taas onnistuvat haalimaan maksavia opiskelijoita, on se onnistunut ja sitä tulee laajentaa.

Kuulostaako kyyniseltä? Ei pitäisi. Politiikassa ei nimittäin kokeilla mitään. Kaikenlaiset kokeilut, pilotit ja muut syntyvät – tietenkin – halusta muuttaa vallitseva asiaintila kokeilun kaltaiseksi. Kokeilua käytetään kun tavoitetilan vastustus joko lainsäätäjien tai äänestäjien keskuudessa on liian suurta. Edetään askel kerrallaan, totutellaan ihmiset ajatukseen. Ja kas kummaa, muutaman vuoden päästä saa jo liittolaisia entisten vastustajien joukosta.

Oikeisto on ottanut viimeisten hallitusten aikana haltuunsa poliittisen aloitteen. Nykyisen poliittisen diskurssin altavastaajalla, vasemmistolla, ei ole varaa luottamukseen. Olemme tilanteessa, jossa hyvinvointivaltion viimeisistä rippeistäkin on taisteltava. Jos ote lipeää hetkeksikin, kiinni ei enää välttämättä saa.

Onnea matkaan siis vasta hommansa aloittaneille vasemmistolaisille ylioppilaskuntatoimijoille ja muillekin vasemmistopoliitikoille. Teille tullaan sanomaan, ettei saa jumittua menneisyyteen, täytyy hyväksyä muutos. Ja se on totta! Puolustustaistelussa ei voi lopulta voittaa. Täytyy kuitenkin muistaa, mistä ideologiasta muutoksen tuulet nykyään puhaltavat. Keksikää muutos uudestaan ja ottakaa aloite. Se on välttämätön edellytys voitolle.

Älkääkä suostuko mihinkään.

(kiitos Veikko ja Laika editoinnista ja kommenteista)

Trackbacks/Pingbacks

  1. Koskaan ei pidä suostua mihinkään « Re Vera - [...] Jälleen kerran olemme saanneet nähdä kuinka oikestolaiset tuulet pyyhkäisevät läpi yhteiskuntamme kun puheet lukukausimaksuista ovat jälleen esillä. Vastarintaa ei…

Leave a Reply