Vitun homo

Säpsähdän aina, kun joku sanoo homo.

Sille ei ole mitään kovin selkeää syytä. Minulla ei ole mitään traumaa armottomasta kiusaamisesta tai lynkkaamisesta vaikka kasvoinkin maaseudulla. Minulla ei ole siihen mitään henkilökohtaista syytä – homous on ollut itselleni aika helppoa, siinä missä se nyt yhteiskunnassamme voi olla. Olen kohdannut aika vähän avointa syrjintää ja kiusaamista – kokemukseni rajoittuvat siihen sosiaalisen kanssakäymisen taustalla kuuluvaan homofobiseen taustakohinaan.

Tiedättehän. Vitun homo. Älä ole tuollainen hinttari. Se on ihan homoa.

Tiedän, tiedän! Ne ovat harmittomia haukkumasanoja, niillä ei tarkoiteta satuttaa ketään heidän seksuaalisuutensa takia, eikä ainakaan minua.

Homofobia on kuitenkin neulottu suoraan kulttuurimme kudokseen. Homo tarkoittaa jotain pahaa, häpeällistä ja negatiivista. Olen 28 ja puoli vuotta vanha. Olen kasvanut kiinni tähän kulttuuriin, kuullut näitä ilmauksia niin pitkään kuin muistan.

Miten voisin olla säpsähtämättä? Minä olen homo. Tuntuu melko kohtuuttomalta, että minun pitäisi, joka kerta sen sanan kuullessani tietää, että juuri tässä yhteydessä halutaan haukkua jotain muuta, ei minua. Tai että edes voisin tietää sitä.

Kiitos tiedosta. Lohdullista.

Eduskunta keskustelee tasa-arvoisesta avioliittolaista tänään. Miksi siis puhun homo-sanan käyttämisestä pejoratiivina? Adoptio-oikeutta ja jaettua omaisuutta enemmän nyt käytävässä keskustelussa ja päätöksessä on kyse yleisemmin yhteiskunnan instituutioiden tasa-arvosta. Kyse on yhteiskunnallisesta toiseudesta, seksuaalisuuteen perustuvasta sorrosta. Harva enää sanoo, ettei seksuaalivähemmistöillä olisi oikeutta olemassaoloon, vaikka näitäkin ääniä kuuluu enemmän kuin monet haluaisivat myöntää. Heidän viestinsä tulee kuitenkin esille juuri tällaisina hetkinä, se kuuluu yhtäläisen avioliitto-oikeuden vastustajien joukosta. Vaikka seksuaalivähemmistöt ovat periaatteessa hyväksyttäviä, olemme jollain tavalla likaisia tai epämiellyttäviä. Meidät täytyy pitää erillään muista, tavallisista ihmisistä.

Tästä erilläänolostahan asiassa on kyse. Seksuaalinen eriarvoisuus on tällä hetkellä valettu suoraan yhteiskunnan rakenteisiin. Nyt on kyse näiden rakenteiden muuttamisesta niin, että homoseksuaalisuus – siis minä – en ole toinen. Kyse ei ole siitä, mikä on arvokkaampaa, vaan siitä, mistä tehdään erilaista. Siis siitä, mikä rakkaus on toista, mikä samaa. Siksi mikään muu kuin avioliitto ei kelpaa – mikään tätä toiseutta ylläpitävä rakenne ei kelpaa.

On tietenkin niin, että edes avioliitto ei riitä. Ei kukaan parikymppinen lakkaa haukkumasta ihmisiä homoksi koska meillä on tasavertainen avioliittolaki, enkä ala edes puhumaan näkymättömyyden ja yksinäisyyden tunteista murrosikäisenä. Paljon on tietä kuljettavana, oli päätös mikä vain. Mikään teko ei vie meitä yhdellä harppauksella perille parempaan, yhdenvertaiseen yhteiskuntaan! Jokainen teko ja jokainen askel on silti tärkeä.

En aio pyytää ketään puolustamaan oikeuksiani, vaan luotan kansanedustajien haluun rakentaa tasa-arvoinen Suomi. Minä olen kyllästynyt olemaan segregoivan järjestelmän uhri. Olen kyllästynyt anelemaan hyväksyntää niiltä, joiden mielestä olisi parempi, ettei minua ole.

Olen kyllästynyt olemaan vitun homo.

8 Comments

 1. No mä ainakin käytän homo-sanaa koska se on ihana! Ehkä paras sana suomenkielessä. Kaikki on homoa ja kaikki vois olla homoja. Se on enemmän semmoinen homo sapiens-homo kuin gay-homo 🙂

  Reply
 2. Wau!
  Kerrassaan upea kirjoitus. Kiitos tästä.

  Reply
 3. Hyvin vähän on ihmisiä, jotka toivvat ettei sinua olisi. Heitä on ehkä mahdoton miellyttää eikä sinun tarvitsekaan. Jos lohduttaa, niin jokaisen kuolemaa joku toivoo oli sitten homo tai ei. Unohda sinäkin homous ja sen kelailu ja hanki uusia kavereita. Monilla on erilaisia vammoja, poikkeavuuksia tai sairauksiakin, ei niistä yleensä välitetä ainakaan rakkaassa Helsingissä.

  Reply
 4. mä olen alkanut käyttää lausetta vitun hetero. sen enempää miettimättä. sillä sen enempää tarkoittamatta tai ehkä just siksi, että heteroiden takia homoilla on hankalaa.piste.

  Reply
  • Kiitän ja kumarran <3

   Reply
 5. Täytyy tarttua tuohon vitun homo ilmaukseen: meillä yläasteella äidinkielen opettaja sanoi, ettei voi käsittää kyseistä ilmausta, koska se on epälooginen; jos on ensimmäinen, ei jälkimmäinen kiinnosta.

  Reply
 6. <3

  Reply
 7. Piri: meillä oli koulussa 60 vuotta sitten rakastettu historianopettaja, jonka lempinimi oli Homo, tämän isoperheisen miehen.. Emme tienneet sanan merkitystä muuta kuin ´ihminen´. En ymmärrä sanaa haukkumasanana. Opetettakoon lapsia!

  Reply

Leave a Reply